HERONTWIKKELING EN
MODERNISERING VAN BESTAANDE INSTALLATIES

In tijden van energietransitie en fundamentele politieke hervormingen met betrekking tot energieopwekking en -voorziening, wordt het leveren van een betrouwbare, efficiënte en economische energiebron aan industriële bedrijven een steeds grotere uitdaging. GETEC plant, bouwt, financiert en exploiteert op maat gemaakte energieopwekkingsinstallaties voor de industriële sector. Het bedrijf ziet zichzelf ook als een full-service partner in alle energiegerelateerde vragen.

PRAAT MET ONS OVER DE MOGELIJKHEDEN.


Samen vinden we de energieoplossing die bij u past.

Welke branche?
Onroerend goed
Industrie
Modernisering, nieuwbouw of industrieterreindienst?
Nieuwbouw
Modernisering
Dienst industrieterreinen
Raadpleeg mij
Commercieel of residentieel vastgoed?
Commercieel onroerend goed
Onroerend goed
Bestaande bouw of nieuwbouw?
Nieuwbouw
Bestaand
Raadpleeg mij
Welke vorm van energie?
Warmte
Koeling
Elektriciteit
Geïntegreerd
Locatie van de beoogde energieoplossing?
Volgende
Wen dürfen wir kontaktieren?
Jetzt Informationen anfordern
kostenlos und unverbindlich

EFFICIËNTE, MILIEUVRIENDELIJKE EN DUURZAME
LEVERING VAN ELEKTRICITEIT

Er is veel veranderd sinds de eerste elektriciteitscentrale werd gebouwd. Elektriciteit, ooit een luxe voor weinigen, beïnvloedt nu zoveel aspecten van ons dagelijks leven dat een wereld zonder elektriciteit bijna niet meer voor te stellen is. Vandaag de dag is elektriciteit een consumptiegoed, de motor van de industrie, de basis van telecommunicatie en de meeste andere diensten, en, wat het belangrijkste is, iets dat we als vanzelfsprekend beschouwen.


We zijn er nu aan gewend dat elektriciteit gewoon en betrouwbaar uit het stopcontact stroomt. Voortdurende verbeteringen door hardnekkig ontwikkelingswerk in de afgelopen drie eeuwen hebben geleid tot de betrouwbaarheid van de elektriciteitsvoorziening waar we vandaag de dag niet meer zonder willen. In het recente verleden zijn daar andere belangrijke doelstellingen aan toegevoegd: Efficiëntie, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid.

HISTORIE
VAN DE BOUW VAN KRACHTCENTRALES

Voordat wisselstroom aan het eind van de 19e eeuw de wereld veroverde, kon deze alleen plaatselijk worden gebruikt - in de onmiddellijke nabijheid van de eerste krachtcentrales. Zelfs voor de eerste gelijkstroomcentrales, waaronder de beroemde Pearl Street Power Station in New York (1862), was het mogelijke bereik van de energietransmissie slechts een paar kilometer. Het spanningsverlies in het elektriciteitsnet had een beperkend effect.

GELIJKSTROOM EN WISSELSTROOM

De strijd tussen gelijkstroom en wisselstroom was beslist: Wisselstroom won het van gelijkstroom, omdat daarmee energie over langere afstanden kon worden getransporteerd, en met minder verliezen ook. De truc: het spanningsniveau van de wisselstroom kon eenvoudig worden verhoogd met behulp van transformatoren om transmissieverliezen onderweg tegen te gaan, en vervolgens worden verlaagd met behulp van extra transformatoren aan de consumentenzijde. Voor gelijkstroom bestonden dergelijke transformatoren niet. Dit maakte het mogelijk om gecentraliseerde en efficiënte grootschalige elektriciteitscentrales te bouwen dicht bij de energiebron (b.v. waterkrachtcentrales in de bergen of kolengestookte centrales in de buurt van dagbouwmijnen) en deze aan te sluiten op de eindverbruikers in de soms verafgelegen steden.

TRANSMISSIENETTEN

De fysica schrijft voor dat de opgewekte elektriciteit onmiddellijk moet worden gebruikt. Door de afzonderlijke, geïsoleerde elektriciteitsnetten op hetzelfde frequentieniveau te standaardiseren, konden ze aan elkaar worden gekoppeld tot continentale transmissienetten. De grote pool van onderling verbonden verbruikers en opwekkers die zo ontstond, maakt het mogelijk schommelingen in één gebied te compenseren door tegengestelde schommelingen in andere gebieden. Een groot overkoepelend systeem is inert en dus minder gevoelig voor schommelingen. Tegelijkertijd is het hierdoor mogelijk geworden de grote motoren van de industrie, de spoorwegnetten, de straatverlichting en ook de particuliere huishoudens van elektriciteit te voorzien, waardoor de kosten van elektriciteit voor alle verbruikers worden verlaagd.

Schaalvoordelen

Sindsdien wordt gestreefd naar de bouw van steeds grotere krachtcentrales op basis van schaalvoordelen. De specifieke opwekkingskosten daalden drastisch, waarbij het ene nieuwe efficiëntierecord het volgende opvolgde. Deze trend is duidelijk als je kijkt naar de typische omvang van kolen/oliegestookte elektriciteitscentrales in de afgelopen 60 jaar. In de jaren 1950 en 1960 was de typische omvang van een elektriciteitscentrale 300 MWel, in de jaren 1970 was dit 600 MWel, en in de jaren 1980 steeg dit uiteindelijk verder tot meer dan 1000 MWel per eenheid. In de jaren negentig werd deze trend omgebogen. De invoering van moderne STEG-centrales, het toenemende gebruik van hernieuwbare energiebronnen en het effectieve gebruik van energie in industriële warmtekrachtkoppelingscentrales leidden ertoe dat de elektriciteitsproductie weer gedecentraliseerd werd. Er vond dus opnieuw een toename plaats van de elektriciteitsproductie dicht bij de vraag in plaats van in verafgelegen grote centrales en voor het eerst nam de optimale omvang van de elektriciteitscentrales weer af.

CLASSIFICATIE VAN
TYPES ELEKTRICITEITSCENTRALES

In de loop van de ongeveer 150-jarige geschiedenis van de bouw van elektriciteitscentrales is een aantal technologieën voor de opwekking van elektriciteit ontwikkeld en geoptimaliseerd. Deze kunnen worden gecategoriseerd op basis van verschillende criteria, waaronder:

  • Werkingsprincipe
  • Werkend materiaal
  • Primaire energiebron
  • Grootte van de centrale

Elk van deze technologieën heeft verschillende voor- en nadelen als het gaat om efficiëntie, beschikbaarheid, kosteneffectiviteit en duurzaamheid. Het type energieopwekking en de omvang ervan moeten worden bepaald op basis van de specifieke projectparameters. Het is niet in de laatste plaats om deze uiteenlopende redenen dat de moderne mix van energiecentrales zo breed gediversifieerd is.

Wereldwijd zijn fossiele brandstoffen goed voor ongeveer 68% van de elektriciteitsproductie en ongeveer 30% van alle CO2-emissies. De CO2-neutraliteit, duurzaamheid en gratis "brandstof" van hernieuwbare bronnen worden tenietgedaan door hun grote afhankelijkheid van milieufactoren (zon, wind, water, enz.). De daaruit voortvloeiende schommelingen in de energieopwekkingscapaciteit en de lage benuttingsgraad hebben een negatief effect op de kosteneffectiviteit.

Het belastingsprofiel van biomassa- en biogascentrales kan weliswaar gemakkelijker worden beheerst, maar zij zijn nog steeds beperkt in hun output als gevolg van de beperkte beschikbaarheid van brandstof.

CONTACT EN VRAGEN

Heb je een vraag? Die beantwoorden we graag! Neem contact op met:

Contact
You are looking for a counterpart near you?
Simply enter your zip code
Karte wird geladen...